Vulkanen och vinet

Resebrev 4 maj 2022

Vingården Cantina Murgo vid Etna

När drack du sicilianskt vin senast? Tja, det kanske inte var så länge sedan. Vi svenskar ligger på tio-i-topp bland världens vinkonsumenter, räknat per capita. För det mesta väljer vi italienskt vin och Sicilien är den region som har landets näst största vinproduktion. Visst talar det för att det då och då står en siciliansk butelj på middagsbordet?

Men ändå inte. Vid en snabbkoll via nätet på den största systembutiken i min hemstad konstaterar jag att av de över tusen viner som där saluförs kommer endast ett tjugotal från Sicilien. De är med några få undantag billiga viner, varav flertalet förmodligen är av tveksam kvalitet. Sicilien har gjort sig känt som producent av bulkvin, men nu har det har hänt saker!  

Vid Siciliens östra kust reser sig Europas högsta aktiva vulkan, Etna, 3357 meter över havet. Här på sluttningarna breder vinodlingarna ut sig. Vinrankor älskar sol och bördig väldränerad jordmån. Det kan Etnas lavamark garantera. Därtill är växtsäsongen lång och temperaturens dygnsvariation stor, vilket kan ge vinerna en särskild finess säger experterna – om de framställs med kunskap och kärlek!

Därtill fordras förstås också pengar. Kvalitetsviner kräver långsamma och kostsamma processer. I det fattiga Sicilien, med vinproduktion sedan antikens dagar, skulle det dröja till slutet av 1900-talet innan några med kapital och mod vågade satsa på kvalitet. Numera finns det en hel del prestigeviner från Etna. Tidskriften Livets goda listade häromåret 25 viner med betyget 90 eller högre, vilka alla går att beställa i Sverige. Tyvärr är de flesta dyra. 

I samma tidskrift läser jag att Etnas karaktärsdruva är blå och odlarnas stolthet är Nerello mascalese, som ger fruktiga tanninrika röda viner när skalet används med druvsaften. Men den används också till vita viner och rosé.Druvan är unik för ön, men är möjligen släkt med Toscanas Sangiovese. Vi fick möjlighet att prova flera vinvarianter gjorda på druvan tillsammans med ypperliga maträtter på vingården Cantina Murgo. Själv fick jag nöja mig med små mängder vin eftersom jag var chaufför. Men vinerna gav verkligen mersmak; onekligen med framtiden för sig. 

Andra druvor används förstås också på Sicilien, både blåa och gröna. Den mest odlade är Nero d’avola. Den ger kraftigt röda viner som ofta förekommer i blandningar för att ge blekare viner färg. Men den klarar sig gott på egen hand. Ett grundtips är att sicilianska viner i allt större utsträckning kommer att kvala in i familjen av italienska kvalitetsviner. Fråga gärna efter dem på Systembolaget så kanske de breddar utbudet.