Folkets konspirationsradio eller…?

En podd som avslöjar verkliga konspirationer eller en megafon för vilsna konspirationsteorier? Den nystartade ”Folkets radio” har höga ambitioner men faller desto djupare i sina försök till kritisk journalistik om pandemin, tycker jag efter att ha lyssnat till några avsnitt. 

Coronapandemin berör oss alla. Inte bara genom hur den drabbat miljontals människor med sjukdom och död utan också hur den drabbar långt fler med inskränkningar av rörelsefrihet, påtvungen isolering, arbetslöshet och fattigdom. Dessutom har demokratiska fri- och rättigheter beskurits i en omfattning man inte trodde skulle vara möjligt. För beslutsfattare i demokratiska länder torde det vara ett etiskt dilemma att väga åtgärder för att bekämpa smittspridningen mot de följdverkningar åtgärderna får för människors liv, välbefinnande och rättigheter.

Man bör vara ödmjuk inför hur detta dilemma tacklas i olika länder, men också att medborgare tycker olika. Det finns skäl att ifrågasätta medierapportering som alltför undfallande och likriktad liksom det finns skäl att lyssna också till de människor som intar en alternativ ståndpunkt i stället för att bara avfärda dem som ”foliehattar” eller ”faktaresistenta”. Men att lyssna behöver inte betyda att man växlar från undfallenhet gentemot makten till undfallenhet gentemot påståenden som saknar rimlighet och förnuft.

Jag lyssnar till ”Folkets radio”, där åsikter om pandemin som kan kallas alternativa behandlas. Podden drivs av journalisten Per Shapiro i samarbete med ”Folket i bild, Kulturfront”. Hans ambition är att gå till roten i viktiga frågor. Han vill uppsöka journalistiska ”no go-zoner” där viktiga avslöjanden kan göras, säger han. Gott så! Det väckte mitt intresse. 

I tre avsnitt behandlar Shapiro alternativa synsätt på coronapandemin och frihetsinskränkningar. Universitetslektorn Jacob Nordangård är hans sidekick. Nordangård har tidigare gjort sig känd för att driva tesen att ”finanseliten sponsrat och regisserat rådande klimathysteri”. Här är det i stället åtgärder till den förmenta pandemin som är ett verk av finanseliten i syfte att kontrollera världen, enligt Nordangård. För honom finns det lika lite någon verklig pandemi som det finns någon verklig klimatkris. Allt är endast påhitt av den globala finanseliten i syfte att införa en världsregering med absoluta maktbefogenheter. En aldrig tidigare skådad konspiration alltså. 

Okej, Per Shapiro har med sin Folkets radio därmed uppsökt något som kanske kan kallas en journalistisk no go-zon. Intressant! Men sen då? Var är den kritiska journalistiken? Inte vid något tillfälle (och tillfällena är många) ifrågasätter eller ens problematiserar journalisten Shapiro denne Nordangårds uppseendeväckande påståenden. När Shapiro så ger sig ut i vimlet i ”Tusenmannamarschen” får vi i det ena programmet höra idel ganska sansade demonstranter som efterfrågar sin frihet under pandemirestriktionerna. Men i I nästa program diskuteras dock det uppenbara, att vissa demonstranter hade extremt märkliga idéer, till exempel påståendet om Qanon – den högerextrema konspirationsteorin att världen alltmer styrs av ”den djupa staten” med medlemmar i ett satanistiskt pedofilnätverk som består av bland andra Barack Obama, påven Franciskus och Dalai Lama. Men också här har Nordangård ett svar: konspirationsteorin är påhittad av finanseliten för att diskreditera de protesterande. Nordangård presenterar således en konspirationsteori om konspirationsteorier! Shapiro har inget att invända. Tvärtom underbygger han teorin genom att hänvisa till Orwells 1984. 

I rättvisans namn ska sägas att Shapiro i ett avsnitt låter en expert på konspirationsteorier komma till tals, men det är kort och mycket försiktigt. I stället blir det Nordangårds påståenden som helt dominerar och hänger kvar. Shapiro understryker också att konspirationer faktiskt historiskt är belagda, till exempel Watergate. Visst, historiens maktspelare har ofta haft konspirationer som spelpjäser i sin maktutövning och det är ett journalistiskt uppdrag att spåra upp och avslöja dem, men det måste alltid göras med grundlig faktakoll och ständiga ifrågasättanden – även när det hotar den egna programidén. 

Det är synd att Folkets radio inte lever upp till sin ambition. Oberoende och kritisk journalistik som vågar ta i de svåra och kontroversiella frågorna behövs, inte minst i det läge som coronapandemin försatt våra samhällen i. Lyssna gärna själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s