På stormigt hav

Se där, nu har Ulf Kristersson, liksom tidigare Ebba Busch Thor, haft överläggningar med Jimmy Åkesson. Inget att förvåna sig över; det har legat i tangentens riktning. Borta är den moderata liberalismen liksom den kristdemokratiska humanismen. Fram växer ett block av reaktionär konservatism och nationalism där de dagspolitiska ställningstagandena är som fartyg på ett stormigt hav. Än dras det med den ena vågen, än den andra, men destinationen är given: makten ska bli deras och Sverige ska styras av värderingar som till helt nyligen var obsoleta i vårt land. 

Kristersson vill gärna vara skutans kapten och troligen låter den smarte Åkesson honom spela den rollen för att blidka en kvittrande Busch Thor eller en vankelmodig Nyamko Sabuni. Men Åkesson kommer nog att vara styrman och sätta kursen i kraft av sina starka opinionssiffror. Som vi gång efter annan sett är SD:s politiska ställningstaganden inte bara som en båt på stormigt hav utan snarare som en dagslända en stilla sommar. Ogenerat byter man åsikt om nästan vad som helst utom att Sverige ska vara så invandrarfritt som möjligt.

Hur var det SD-pampen Richard Jomshof sade i sitt Facebookinlägg till den ungernboende järnrörskämpen Erik Almqvist som tyckte SD blivit för mjukt? Jo, jag citerar: ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.”

Ja, SD anpassar sig så att de lite mer trögrörliga M och KD kan anpassa sig och kanske rentav L så småningom kan hänga på. Så uppstår en frontlinje mellan konservativa nationalistiska krafter med några klädsamma liberala idéer på ena sidan. Men vad finns på andra sidan? Jag tror att det är hög tid för att blåsa till strid och låta dagspolitiska kontroverser underordnas ett högre mål: att få stopp på den reaktionära anstormningen. Annars är vi kanske snart alla passagerare på den omtalade skutan som likt en Titanic kraschar in i något mycket kallt och hårt. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s