Stad och landsbygd

Dilsa Demirbag-Sten hyllar den stora staden i sin krönika i Dagens Nyheter: ”Det är när människor och deras tankar möts som den nödvändiga dynamiken uppstår för att nya idéer, innovationer och verksamheter ska komma till stånd. I skogen, på berget eller i andra isolerade miljöer händer inte mycket”.

Visst har Dilsa rätt i storstadens betydelse för tankeliv genom de större möjligheter till möten mellan människor, erfarenheter och kulturer som där finns. Så var det i antikens Athen, dit människor från stora delar av Medelhavsområdet strömmade. Så var det i renässansens Florens, i 1800-talets Paris och i de senaste hundra årens New York eller Los Angeles, för att nämna några exempel. Och så har det också varit i vår provinsiella huvudstad, Stockholm.

Jag hyser stor respekt för Dilsa, inte minst för hennes arbete med skrivarverkstäder för ungdomar. Hon borde dock ha funderat lite vidare innan hon så totalt misskrediterade landsbygden. Erfarenheter och berättelser från skogen, berget och andra ”isolerade miljöer” har gett oss några av de främsta författarskapen i vårt land. Kan vi tänka oss en Lagerlöf, en Fröding, en Martinsson, en Ahlin, en PO Enqvist – ja, listan kan göras lång – utan skogen eller berget, utan åkern eller havet, utan bruket eller byn?

Dock behöver tankar mötas. Många av dessa författarskap har blommat ut när de mött staden, där de i möten med andras erfarenheter förstått att det visst hände mycket i deras isolerade ursprungsmiljö som var värt att återberätta.

Om vi också blickar bortom de kulturella aspekterna och studerar de tekniska innovationer och den entreprenörsanda som en gång grundlade det svenska välståndet så bör vi nog inte bara leta i de stora städerna utan lika mycket på landsbygden. Sveriges industrialisering tog inte form i Stockholm utan längs älvarna och i bergen i Norrland.

Jag tror att Sverige behöver såväl en levande landsbygd som stora städer. Det är på många sätt i landsbygdens och småorternas mylla erfarenheter görs, tankar föds och idéer formas som dock behöver stadens möjligheter till möten för att nå sin fulla kraft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s