Min blogg

Gymn_portratt_-41Blogg är en förkortning av webblogg, dvs en journal eller dagbok skriven för att publiceras på world wide web, läser jag i Wikipedia. Där får jag också veta att den första personliga bloggen skrevs 1994, alltså för tjugo år sedan. Jag är alltså en slow starter.

Ändå var jag relativt tidig med en personlig dator. Den skaffade jag i slutet av 1980-talet när jag började skriva läroböcker i historia. Jag var också tidig med att skaffa mig internetuppkoppling via telefonmodem, liksom jag var först i min bekantskapskrets med att ordna trådlöst nätverk i bostaden. Facebook började jag använda för omkring fem år sedan. Också i min yrkesroll som gymnasierektor fanns intresset. Där genomdrev jag redan 2006 att eleverna i mitt naturvetenskapsprogram skulle tilldelas egna datorer i syfte att utveckla undervisningen till att bli mer tidsenlig.

Under hela denna tid har jag också varit intresserad av IT-utveckling och dess påverkan i samhället. Ja, vid sekelskiftet läste jag ivrigt Manuel Castells trilogi Nätverkssamhällets framväxt, där författaren sökte beskriva det han kallade det informationella samhället och hur det omskapade uppfattningar om kultur, tid, rum etcetera. Castells omnämndes som en Marx i vår tid, och då menade man inte hans ideologiska uppfattningar utan hans ambition att heltäckande beskriva och analysera sin samtid.

Ända sedan jag i folkskolan lärde mig skriva och läsa har jag haft en lust att skriva och sedan tonåren har jag dessutom varit van att läsa mycket samt uttrycka mina uppfattningar om än det ena, än det andra. Mot bakgrund av allt detta är det märkligt att jag är en sådan slow starter när det gäller bloggande. Här kan jag ju förena lusten att uttrycka mig skriftligt med intresset för informationssamhällets möjligheter. Kanske är det just oändligheten i dessa möjligheter som hållit mig tillbaka. Hur ska en enskild röst höras i denna myriad av stämmor? Nåväl, det spelar egentligen ingen större roll. Skrivandet har sin egen drivkraft och bidrar till åtminstone till en möjlighet att reflektera över samtiden, historien och framtiden

Min blogg kommer nog att handla just om detta; reflektioner över sådant som händer runt omkring i världen och runt omkring mig själv samt säkert mycket om sådant jag läser. Den kommer knappast bli särskilt privat, men kanske ibland personlig.

Välkommen till min blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s