När Löfven faller

Det politiska maktspelet fortsätter, nu med en andra statsministeromröstning där Löfven åter kommer att förlora. Han har ställts schackmatt genom de avbrutna förhandlingarna med mittenpartierna. 

Bakom spelet om regeringsbildare misstänker jag att det finns en väl genomtänkt strategi där man hoppas kunna bilda en alliansregering trots att den kommer att bli beroende av Sverigedemokraterna. Spelförare är förstås talmannen, men den listiga Lööf är införstådd och kanske också den eftersläntrande Björklund. 

Det första taktiska steget i strategin är alltså att åter rösta bort Löfven som statsminister för att, som det andra steget, kunna ställa upp Kristersson i nästa omröstning. Då kommer Centern och antagligen Liberalerna att rösta för honom som statsminister eftersom extraval annars rycker närmare, vilket är hotfullt för bägge partierna. Lööf och Björklund har därmed uppfyllt sina vallöften att inte släppa igenom Löfven. 

Men hur blir det med det andra vallöftet, att inte vara i beroendeställning till Sverigedemokraterna? Lööf och Björklund kommer, innan den sista statsministeromröstningen, troligen att kräva några skarpa utfästelser från Kristersson om att aldrig aktivt öka stöd från SD utan i stället arbeta för blocköverskridande samverkan. Budgeten har de ju redan fått igenom. Dessutom kommer de att lägga stor skuld på Socialdemokraterna som inte ville tillmötesgå mittenpartiernas krav i förhandlingarna.

Så kan de ta det tredje steget, att bilda en alliansregering. Kanske kommer den till stånd på annat sätt med Annie Lööf som huvudfigur. Den kommer i vilket fall sannolikt att kryssa fram under mandatperioden med kanske en och annan blocköverskridande överenskommelse men framför allt med ett icke efterfrågat stöd från SD.

Så kan spelet om makten leda till högerns triumf. Spelets bondeoffer är den överväldigande majoritet av Sveriges väljare som röstat på partier som i valrörelsen stått upp mot de högernationalistiska krafterna. 

Visst, det kan komma att gå på annat sätt. Ett spel är ett spel och det går aldrig att förutsäga dess resultat. Denna gång hoppas jag innerligt att jag har fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s